Doctori recomandati de mine

  • Eu nu sunt doctor si nu am nicio legatura cu medicina.
  • Cretu Carmen - Medic primar infectionist, Spitalul Colentina, Bucuresti
  • Dr Bozsik - infectionist, Ungaria- mailul la care raspunde : bbozsik@freemail.hu
  • Emilia Lungut - medic primar neurolog Spitalul Militar Bucuresti
  • Tatiana Rosca- medic primar oftamolog, neurochirurg, spitalul Pantelimon, Bucuresti

Saturday 1 December 2012

Romanii si Lyme

Nu stiu cum se face dar toti romanii pe care ii cunosc si care sunt diagnosticati cu Lyme, muncesc (in domenii dintre cele mai diferite). In schimb cand  am fost la BCA si am avut ocazia sa vorbesc cu pacienti din 12 tari diferite si 4 continente, niciunul nu muncea...

Asa ca e posibil sa fie ceva prin genele noastre care ne deosebeste putin de ceilalti.


40 comments:

  1. Nu e in gene.
    Occidentalul care are Lyme ori are cu adevarat (nu Rolyme), ori e bun artist si mimeaza bine diverse simptome neurologice ca-i da mana: ia alti bani decat romanasul care e la pensie de boala sau in concediu medical prelungit.
    Romanii, 99% bolnavi de Rolyme, nu-si permit cinema-ul ieftin, stiu ca daca se prezinta la comisie fara niciun argument, doar cu un filmulet animat, ii scot aia afara cu suturi in fund... ei nu se pot plange prea mult ca le e rau - risca sa rada lumea de ei ca iau antibiotice geaba; nu se pot lauda ca le e bine - nu le e in fire (asta da, e in gene). Asa ca se matzaie pe bloguri.
    P.S. nu includ aici cazurile exceptionale. exceptional = super rar.
    La multi ani!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Bravo kkr! vad ca esti cu degetul pe tasta F5 asa cum ai invatat la cursurile de postaci din anul 4 de la medicina. Te-ai incadrat in cele 12 ore admise de la postarea scrierii in care sa bagi o zeflemea. Luna asta iei bonus de performanta!

      Delete
  2. Cum spuneam cunosc 8 oameni care nu sunt nici in concediu prelungit sau pensie pe caz de boala. Desi jumatate din ei si-ar permite sa stea toata ziua si sa nu faca nimic.

    Unii chiar erau inscrisi la categoria 1 de handicap, si tot munceau.

    Asa ca se pare ca am norocul extraordinar sa cunosc numai oameni exceptionali

    ReplyDelete
  3. pai romanii sunt nevoiti sa mearga la munca morti-copti nu ca suntem noi mai rezistenti la boala. strainii daca stau acasa au o pensie de invaliditate sanatoasa si rude care oricum castiga pentru n+1 persoane asa ca le este la indemana. la noi daca unul isi ia concediu medical un an sa se refaca sau nu mai munceste direct deja situatia se indreapta spre colaps.
    in Romania daca nu te omoara boala te omoara saracia. de aia muncim. La multi ani, Romania!:)

    ReplyDelete
  4. de aceea am si spus ca unele dintre persoanele cu lyme pe care le cunosc, myself included, ar avea cu ce sa traiasca fara sa munceasca.....dar totusi alegem sa o facem pentru ca orice forma de activitate care nu are nicio legatura cu boala ne ajuta sa o uitam

    strainii sunt mult mai comozi si prefera sa se afunde in boala.

    repet a mia oara. scopul nostru ar fi sa-i dam ignore total si sa ne bucuram de viata

    ReplyDelete
  5. de aceea am si spus ca unele dintre persoanele cu lyme pe care le cunosc, myself included, ar avea cu ce sa traiasca fara sa munceasca.....dar totusi alegem sa o facem pentru ca orice forma de activitate care nu are nicio legatura cu boala ne ajuta sa o uitam

    strainii sunt mult mai comozi si prefera sa se afunde in boala.

    repet a mia oara. scopul nostru ar fi sa-i dam ignore total si sa ne bucuram de viata

    ReplyDelete
  6. Kaka, vad ca esti IMPOTRIVA antibioticelor, de ce oare? poate pentru ca au efect salutar la bolnavii cu LYME, dar postarile tale puerile ne intaresc convingerea ca suntem pe drumul cel bun al vindecarii si nu vom ceda unor fraierici ca tine care cred ca poporul roman este usor d prostit, sa-ti fie rusine postac fara scrupule, huo , marsh de aici jigodie

    ReplyDelete
  7. - om fara cap, eu nu sunt impotriva antibioticelor, ci sunt pentru o utilizare rationala;
    - efectul "salutar" in Lyme e binecunoscut, 90% se vindeca salutar si fara nimic, ideea e ca "voi" (astia in numele caruia scrii tu aici, adica ce zic eu scrii, zgarii) nu va vindecati nicicum, de ani de zile;
    - postarile mele nu sunt puerile, dar sunt un tampit ca raspund la ale tale;
    - da, poporul roman e usor de prostit, exact asta sustin si eu. Blogurile Rolyme sunt dovada vie. Se utilizeaza tehnica FUD (fear, uncertainity, doubt)
    - ma intreb de ce-o fi atata ura in tine sa scrii chiar in halul asta. Dar expresia "Dzeu nu bate cu bota" nu a fost inventata degeaba. Esti urat pe dinauntru, nene!

    ReplyDelete
  8. Da mai Kka cam metoda asta o utilizezi tu aici (teama, nesiguranta si dubiu ) ca sa nu mai stie saracii bolnavi ca au Lyme, scleroza multipla sau alte boli neurologice sau reumatice. Problema e ca s-ar putea in curand sa-ti schimbi domeniul medical si sa faci un update pentru Lyme.Ca esti tampit asta ne -am convins nu trebuie sa te justifici.Sper sa ne mai replici ca ne place.Da am un pic de ura pentru prosti ca tine.

    ReplyDelete
  9. Stii, faptul ca esti dezgustator si incult n-ar fi o problema, ci faptul ca ii reprezinti pe altii (ma rog, asa spui tu, poti zice ce vrei ca esti anonim pe un blog, adica zero), cert e ca nu te invata nimeni altcineva niste chestii de baza de bun simt, trag concluzia ca ceilalti se complac.
    Daca ai fi "in clar" ti-ai da numele, "pronumele" si adresa, sa vina "oile" voastre sa va aduca flori si oua. Pana atunci, traiasca FUD, lozinca voastra.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Draga Kkrau,
      sa nu uitam ca tu spui de altii sa-si dezvaluie adevaratul nume dar tu ti l-ai dezvaluit? daca esti atat de sigur pe chestiile pe care le spui, semneaza-te dom'le cu dr. X Y ce mare scofala? ti-e frica de cine? ca oricum toata comunitatea medicala te aproba, nu? deci tu chiar n-ai avea de ce sa-ti ascunzi identitatea pe cand astia de mai divulga cate un tun dat pe la municipal cu pacientii cu SMR (Scleroza Multipla Romaneasca) s-ar putea sa aiba cate ceva de pierdut...

      Delete
    2. Nah, nu-i asta, cu un asemenea limbaj si asemenea cunostinte medicale esti pe vecie degradat pentru inteligenta umana, iata motivul adevarat.

      Delete
  10. Mai KAKA, vad ca nu iti convin alte pareri,pai ceilalti nu se complac ci doar subscriu la niste observatii de bun simt pe care le-am facut si care tie iti displac, e simplu, dar pentru tine ca postac ce esti totul ti se pare aiurea si doar cei care sunt de acord cu tine conteaza.

    ReplyDelete
  11. Auzi, Zzero, cam cine m-ar plati pe mine sa dezinformez lumea si cu cat? Ai coraj sa dai un nume? O suma?

    ReplyDelete
  12. Inca un meci castigat de Kkrau. Anonim, te mai poti prezent si cu altceva in afara de chestiunile astea izvorate din delirul de persecutie si teoria conspiratiei? Pe cand si ceva concret, la obiect? Mi se pare trist cum suferinta (de care nu ma indoiesc, desigur) poate conduce la o asemenea mutilare a caracterului...

    Kkrau, cum facem cu banii de data asta, ca am impresia ca mie nu mi-au intrat toti in cont... (scuze anonim, nu m-am putut abtine). :))

    ReplyDelete
    Replies
    1. Daca ii intelegi delirul si continui sa comentezi , inseamna ca ai o problema , care nu tine de caracter !

      Delete
  13. Cu dvs, tache, si cu Lucian Mandruta suntem minim trei (va reamintesc ca LM a fost a doua persoana, dupa mine, care a denuntat Lymeria asta; eu am facut-o pe doua bloguri, ca deh, nu-s platit pt toate, el a facut-o public; LM a spus ca S. Ionescu a cazut nu numai victima unor smecheri - de fapt a cazut datorita bolii, dar au fost si smecheri prin jur - ci si datorita inactivitatii altor medici care nu denunta public ce se intampla). Mi se pare ca mai e un psi din Bucuresti, Cristian nu stiu cum, si el trage cu noi, la un moment dat eram suspectat ca as fi el.
    Am mai spus-o, in mod normal niste pacienti normali, care au acces la un sfat medical gratuit, ar trebui sa-l foloseasca, chiar daca nu tin cont de el, il baga-ntr-un sertar, cine stie cand o fi bun. Astia cu Lyme nu Dom'le, ei trag cu tunul; daca indraznesti sa-i spui unuia ca poate nu e Lyme ci SM, sau depresie, sau fibromialgie, iti scoate placile (de demielinizare) si-ti da in cap cu ele pana te baga in pamant pana la brau; degeaba vii si-i dai cu stiinta si-l bagi in pamant pana la piept, cu dintii iarasi iti da in cap de te baga pana la bot. Si totusi nu sunt decat diagnostice diferentiale pe care ei stiu ca orice medic trebuie sa le evoce si sa le studieze. Nu, ei vor sa aiba Lyme (de inteles la cei care au SM ca intr-o faza a bolii refuzi realitatea, e clasic, dar cei care n-au??). E absolut incredibil, neverosimil, de unde convingerea mea ca multi nu sunt decat presupusi pacienti, iar multi sunt doar sinistrotici. Dezolant e ca sinistroticii sunt prost pregatiti, inculti, prost crescuti, cu cateva exceptii - de ex. ce face ciobanul aviator e mai finut, bine, in nimicnicia lui. Are un blog pseudostiintific unde se pupa toti in bot unii pe altii si se felicita ca au greturi de la Doxi; pe de alta parte are si poze reusite cu cai si cu copaci. Placile de pe creier nu te impiedica sa te urci pe munti, deci nu e dracu' atat de negru. Acolo n-am putut publica nimic, ca e cuibusorul de nebunii, Rolyme's headquarters, cenzura neocomunista in floare.
    Toata tarasenia asta numai pt a va multumi pt sustinere (si proprietarului blogului pt ca-mi permite sa scriu); m-am luat cu vorba (deh, platit la litera :)) ).
    Zzero, unicul meu scop e sa las o urma scrisa pentru cei care au ochii deschisi.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Da, cunosc situatia cu Lucian Madruta, la gatul carora au sarit multi cand a afirmat ce a afirmat. S-a spus atunci ca ar fi stiut de adevaratul diagnostic al actorului de la sotia sa, care e medic neurolog, daca am retinut bine. Fireste, cum era de asteptat, cei care au spus atunci ca ar fi avut Lyme, sustin in continuare ca asta i-a pus capac, nicidecum nenorocita de SLA.

      Stiu si de celalta persoana, medicul psihiatru Cristian Andrei, care si el a fost luat in vizor dupa ce a uploadat pe you tube un scurt filmulet in care afirma ca cei mai multi din ce ce pretind ca au Lyme n-au in nici un caz asa ceva si ca microscopia mult invocata de partizanii lyme-ului cronic n-ar fi decat o loterie, o proba total nerelevanta. Bine, in cazul sau probabil ca cel mai mult a deranjat ideea pe care a lansat-o in filmulet, cum ca majoritatea "pacientilor Lyme"(autodiagnosticati sau diagnosticati deloc in conformitate cu procedurile standard) ar suferi de tulburari psihice.

      Eu nu cred ca are nimeni ceva cu boala asta. Este cat se poate de clar ca ea exista si ca in unele situatii (rare, conform literaturii de specialitate) poate lua forme mai urate, care sa mimeze intr-o masura sau alta unele tulburari nerurologice serioase si nu numai, de unde si nevoia de diagnostic diferential atunci cand evolutia pacientului este una ce iese din tiparele bolii suspectate. Asa cum vad eu lucrurile, problema apare cand ne pierdem discernamantul si vedem in borrelia burdorferi s.l. agentul din spatele tuturor suferintelor de pe lumea asta. Nu mai avem SM, Lupus, SLA, AS, RA si altele, ci avem doar Lyme, ignorand cu buna stiinta tona de cercetari aferente fiecarei maladii in parte.

      Delete
    2. Se iveste in comentariul dumneavoastra aceasi atitudine paradoxala : "de ce nu mai are nimeni SM, SLA, AS, Lupus , RA,...?" .

      Eu ma bucur pentru cei care nu au aceste boli . Incercati sa va bucurati cand cineva "scapa " de aceste suspiciuni , si o sa va simtiti mai bine sufleteste . Veti avea mai putina inversunare impotriva unor oameni pe care nu-i cunoasteti , spre binele dumneavoastra .

      Delete
    3. Hopeless...
      Tache, 100% de acord. Exact asta e stilul, nu mai exista nimic, decat Lyme. Toata tarasenia se bazeaza pe faptul ca exista fals negativi, cu chestia asta scot ochii tuturor. Daca aveti candva rabdare sa vizitati alte bloguri (dar nu merita) veti ramane stupefiat sa constatati ca orice simptom e prezentat, tot la Lyme se ajunge.

      Delete
  14. lucian mandruta e medic? dovezile stiintifice prezentate de userul studiu lyme pe fb si nu numai le-ati deschis? brigada antilyme are hobbyuri sau alte ocupatii in afara de a face trolling pe blogul bietei fete?

    ReplyDelete
  15. Kaka credeam ca ai obosit dar vad ca esti ca aia in reclama de bere Neumark care sunt 2 in lift si mai vad pe unul cu un bax de bere si striga: suntem multi, cam asa gandeste si creierul tau care sta lejer in capul ala mic si inept si limitat.

    ReplyDelete
  16. Zzero (ai observat ca e du doi "z"!),
    Nu folosesc facebook.
    Nu stiam ca un articol stiintific, cu atat mai mult medical, se publica pe facebook: probabil nada pentru fraieri. Pe facebook pui poze sau articole in care e vorba de seminte de bostan, sau despre nisip. Cand ai un link serios, cu un articol serios, scris de sefii tai, da un buzz.
    O fi avand creierul meu mult loc in capul asta mic, restul fiind apa, dar m-a ajutat sa razbesc in Franta; in plus, faptul ca am ajuns aici m-a ajutat sa raman demn. Cand vad un pacient nu mi se invart ochii, ca la masinile din cazinouri pana se opresc pe semnul "dolar". Si nici nu sunt nevricos ca tine. De exemplu pot sa vorbesc cu un oligofren fara sa-l jignesc aparent, adica avand un ton civilizat, chiar daca el ma injura.

    ReplyDelete
  17. This comment has been removed by a blog administrator.

    ReplyDelete
    Replies
    1. This comment has been removed by a blog administrator.

      Delete
    2. "esti frustrat ca nu poti lucra in Romania" :)))) zau asa, funny guy :))))

      Delete
    3. "ceace" - translate in romanian: "ceea ce"
      Ceace parca ar fi un nume de ceai asiatic. Ceace ceace ceace. Hmm, "bei un ceace"? nu stiu ce sa zic, nu e ceai. Sa fie un zgomot, o onomatopee (hopa, iar o sa zice ca vorbesc in limbi straine)...

      Delete
    4. Comentariul meu care a fost sters nu era "nesimtit", ci corecta "mata" scris de Zzero. Nu vad de ce "ma-ta are cratima" - de fapt titlul unui editorial aparut pe prima pagina in gandul din septembria (semnat CTP) trebuie cenzurat aici, in timp ce ineptiile si injuriile altora nu.

      Delete
    5. De acum o sa sterg toate comentariile care nu au legatura cu subiectul Lyme si cele care au legatura cu lyme dar sunt "nesimtite"

      Delete
  18. This comment has been removed by a blog administrator.

    ReplyDelete
  19. Comentariile care s-au postat aici nu au nici o legatura cu subiectul . Cred ca autoarea blogului poate fi mai pretentioasa in ceea ce priveste dreptul unora la replica .
    Este doar un sfat .

    ReplyDelete
  20. Am sters si acum cateva dar pe viitor o sa fiu mai exigenta.

    ReplyDelete
  21. Buna decizie .( Observasem.)
    Sper sa nu-mi luati sugestia ,in nume de rau .
    Cum va mai simtiti ?

    ReplyDelete
  22. Ma simt ca un om normal. Poate putin peste. Observ ca cei din jurul meu mai au cate o infectie, o gripa, probleme cu digestia. De mine nu se lipeste nimic:) astept sa imi ajunga kit-ul de recoltare ca sa trimit sange in germania, sper sa fie ok...va tin la curent

    Nu, nu o iau in nume de rau, asa mi se parea si mie, dar am zis ca daca nu mai zice nimeni nimic poate nu e atat de deranjant...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ma bucur , sincer !Sper sa aveti in analize rezultate bune.
      Marturia dumneavoastra este foarte importanta pentru multa lume .

      Delete
    2. Pai in cazul Dvs riscul principal nu vine dinafara, ci dinauntru. Nu e gripa, ci sunt superbacteriile pe care le-ati selectionat cu multiplele cure de antibiotice. Stafilococii rezistenti la Meticilina, piocianicul si alte enterobacterii.

      Delete
  23. Spitalele care "detin " in incinta lor , faimosul stafilococ auriu MRSA ( stim noi o soprana care nu mai poate canta dupa intubare ) nu datorita curelor lungi cu antibiotic ,antilyme , au ajuns in aceasta situatie. Curele scurte , gen : doua saptamani cefort, pot sa selectioneze un MRSA !

    ReplyDelete
  24. This comment has been removed by a blog administrator.

    ReplyDelete
  25. This comment has been removed by a blog administrator.

    ReplyDelete